Please Click It!!

RaKan-raKAn blOG

Thursday, November 25, 2010

kHAsiAt TImuN!!

Khasiat timun

Timun sememangnya mempunyai pelbagai khasiat. Ia tergolong dalam kumpulan yang sama dengan labu. Luaran timun berwarna hijau agak gelap, manakala sebaik dihiris isi putih kehijauan terserlah. Terdapat dua jenis timun iaitu yang boleh dibuat acar dan untuk dihiris. Timun yang digunakan untuk dibuat acar kebiasaannya bersaiz lebih kecil.

Timun diketahui kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan. Malah ketika cuaca panas sayuran itu amat bermanfaat untuk membantu melegakan mata yang tertekan akibat panas terik. Selain itu, timun juga menawarkan pelbagai manfaat lain yang berguna untuk menusia.

* Timun yang disapu ke wajah boleh mengurangkan kepanasan dan radang pada kulit.

* Bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat di dalam timun menjadikan sayuran tersebut baik untuk kulit.

* Timun yang segar boleh memberi kelegaan kepada masalah ulser, gastritis dan pedih ulu hati.

* Hiris timun mampu mengurangkan bengkak pada mata.

* Pengambilan timun setiap hari membantu mengawal ekzema, artritis dan juga gout.

* Timun juga bermanfaat kepada mereka yang mengalami masalah pada paru-paru, perut dan dada.

* Potasium di dalam timun menjadikannya sangat berguna untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah

rendah.

* Timun mengandungi Erepsin - enzim yang membantu

menghadamkan protein.

* Jus timun membantu menggalakkan pertumbuhan rambut

terutamanya jika ditambah jus lobak merah, kubis dan

bayam. Campuran jus timun dan lobak mereka juga bagus

untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik di

dalam badan.

* Kaya dengan mineral, timun boleh membantu menghalang

masalah kuku.

No comments:

Post a Comment

Thursday, November 25, 2010

kHAsiAt TImuN!!

Khasiat timun

Timun sememangnya mempunyai pelbagai khasiat. Ia tergolong dalam kumpulan yang sama dengan labu. Luaran timun berwarna hijau agak gelap, manakala sebaik dihiris isi putih kehijauan terserlah. Terdapat dua jenis timun iaitu yang boleh dibuat acar dan untuk dihiris. Timun yang digunakan untuk dibuat acar kebiasaannya bersaiz lebih kecil.

Timun diketahui kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan. Malah ketika cuaca panas sayuran itu amat bermanfaat untuk membantu melegakan mata yang tertekan akibat panas terik. Selain itu, timun juga menawarkan pelbagai manfaat lain yang berguna untuk menusia.

* Timun yang disapu ke wajah boleh mengurangkan kepanasan dan radang pada kulit.

* Bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat di dalam timun menjadikan sayuran tersebut baik untuk kulit.

* Timun yang segar boleh memberi kelegaan kepada masalah ulser, gastritis dan pedih ulu hati.

* Hiris timun mampu mengurangkan bengkak pada mata.

* Pengambilan timun setiap hari membantu mengawal ekzema, artritis dan juga gout.

* Timun juga bermanfaat kepada mereka yang mengalami masalah pada paru-paru, perut dan dada.

* Potasium di dalam timun menjadikannya sangat berguna untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah

rendah.

* Timun mengandungi Erepsin - enzim yang membantu

menghadamkan protein.

* Jus timun membantu menggalakkan pertumbuhan rambut

terutamanya jika ditambah jus lobak merah, kubis dan

bayam. Campuran jus timun dan lobak mereka juga bagus

untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik di

dalam badan.

* Kaya dengan mineral, timun boleh membantu menghalang

masalah kuku.

No comments:

Post a Comment